Home / Czytelnia / Z ostatniej chwili / Mix - News / ABC/Allied Pressroom Products Europe w nowej siedzibie

ABC/Allied Pressroom Products Europe w nowej siedzibie

Od lewej: Tomasz Reczka i Konrad Lewandowski w nowej siedzibie ABC/Allied Pressroom Products Europe

W sierpniu br. firma ABC/Allied Pressroom Products Europe przeniosła się do nowej siedziby w Starej Iwicznej k. Piaseczna. Na powierzchni niemal 1 tys. m2 realizowana jest tu produkcja i konfekcjonowanie chemii do druku offsetowego. Ponad 150 m2 zajmują biura, przestrzeń konferencyjna i socjalna. Firma planuje też budowę hali magazynowej oraz postawienie kontenera do ogrzewania surowców.

„Specyfika naszej produkcji i zbliżający się okres zimowy wymagają tego rodzaju, dodatkowej inwestycji – tłumaczy Konrad Lewandowski, kierujący ABC/Allied Pressroom Products Europe. – Zapotrzebowanie na nasze produkty systematycznie rośnie, a wynajmowana powierzchnia jest już w znaczącym stopniu zagospodarowana z myślą o produkcji, pakowaniu, konfekcjonowaniu gotowych wyrobów, jak też magazynowaniu surowców, półproduktów i pojemników. Zdarza się, że odbiorcy z danego regionu świata oczekują opakowań wykonanych z konkretnego materiału, a nawet w konkretnym kolorze, więc siłą rzeczy zróżnicowanie tego typu asortymentu jest dość spore. Z drugiej strony zoptymalizowaliśmy w ostatnim roku nasze portfolio, koncentrując się na tych seriach produktów, które cieszyły się i wciąż cieszą największym zapotrzebowaniem wśród naszych odbiorców. Do Starej Iwicznej został przeniesiony cały park produkcyjny z zakładu znajdującego się na warszawskiej Pradze, więc nasze moce wytwórcze pozostały na tym samym poziomie. Natomiast nowa lokalizacja z pewnością jest lepsza pod względem logistycznym”.
Polski oddział firmy odpowiada za kompleksową obsługę klientów z różnych kontynentów: Europy, Azji, Afryki, Australii. W Starej Iwicznej wytwarzane są wszystkie (poza jednym) produkty, stamtąd są one wysyłane na wszystkie kontynenty, poza obiema Amerykami i Chinami. Wśród użytkowników chemii ABC/Allied są zarówno duzi gracze rynkowi i liderzy w swoich segmentach (np. opakowaniowym, dziełowym czy akcydensowym), jak i firmy średnie i małe, z których wiele znalazło swoją niszę rynkową.

Grupa Schumacher Packaging, producent opakowań z tektury falistej i litej, planuje wdrożenie największego programu inwestycyjnego od momentu powstania przedsiębiorstwa w 1948 r. Do 2025 r. firma zainwestuje ok. 700 mln euro, z czego 300 mln euro w samych Niemczech.

19 listopada br. firma Koenig & Bauer zorganizowała w swojej siedzibie w Radebeul kolejny w tym roku Dzień Otwarty dla drukarń z Polski, tym razem reprezentujących segment akcydensowy (o spotkaniu dla drukarń opakowaniowych pisaliśmy TUTAJ). Główną atrakcją wydarzenia, na które złożyły się część konferencyjna i pokazy w Centrum Technologicznym, była pełnoformatowa maszyna arkuszowa – Rapida 106X i realizowana z jej udziałem produkcja autonomiczna.

Drukarnia Colours Factory jako pierwsza firma w Polsce i druga na świecie wdrożyła w 3. kwartale br. nowy system CtP firmy Agfa Offset, obejmujący wielkoformatową naświetlarkę Avalon N24-90XT oraz podajnik umożliwiający bezpośrednią obsługę palet – Skid Loader (to z kolei trzecie tego typu rozwiązanie w skali globalnej). Umowa pomiędzy obiema firmami uwzględnia też kontrakt płytowy, na bazie którego Agfa Offset stała się dostawcą materiałów wykorzystywanych przez drukarnię we wszystkich pracujących tu naświetlarkach CtP.

*Informacje o modułach reklamowych do zestawień tematycznych:

Moduły reklamowe do zestawień przygotowywane przez nasze zewnętrzne studio graficzne (w wym. 180 x 40 mm), w oparciu o przesłane do nas w tym celu następujące materiały Klienta:
- logotyp w rozdzielczości 300 dpi (formaty: AI, CDR, EPS, JPEG, PDF lub TIFF)
- nazwa firmy wraz z formą prawną
- adres: ulica, numer, kod pocztowy, miejscowość
- jeden numer telefonu i jeden numer faksu
- jeden adres e-mail i jeden adres strony www
- opis działalności do 600 znaków ze spacjami.

Moduły są przesyłane do Klienta przed drukiem w celu akceptacji.

W cenie modułu zawarta jest jedna poprawka Klienta i wszelkie korekty ewentualnych błędów zawinionych przez naszą redakcję lub studio graficzne.

Dodatkowe zmiany treści są dodatkowo płatne, uzależnione od czasu pracy studia.